bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
Releu de semnalizare


Orice autovehicul, cat de vechi sau nou este, are in componenta un releu de semnalizate...

In "Catalog - cicuite integrate analogice", Editura Tehnica, 1983, la pag. 121-126 gasim circuitul integrat TBA315E/315N (temporizator de putere)...

Configuratia terminalelor, in functie de capsula este urmatoarea:



Puteti descarca schema si cablajul in Eagle si cablajul in pdf

In cartea "Electronica ajuta" scrisa de dl. I.C. Boghitoiu, este articolul "Semnalizator dreapta, stanga si avarie".. schema prezentata este:

Puteti descarca schema si cablajul in Eagle si cablajul in pdf


Augustin a realizat montajul, punand condensatorii din oscilator de 22uF in loc de 10uF, deoarece frecventa oscilatorului era prea mare:

In almanahul TEHNIUM 1986 este articolul "Modernizarea instalatiilor electrice".. schema semnalizatorului este:

Puteti descarca schema si cablajul in Eagle si cablajul in pdf

La adresa http://inginerie.protectia-mediului.ro/electronica/montaje/auto/semnalizator.htm am gasit o schema de semnalizator auto care foloseste tot un 315..

In revista Tehnium 1/2004 am dat de articolul "Aplicatii practice ale circuitului integrat TBA 315", unde apare, pe langa schema prezentata mai sus, si schema releului de semnalizare produs de ELECTROPRECIZIA Sacele si este montat pe unele Oltcit-uri.

In revista Tehnium 12/1992 a aparut un articol care prezinta o schema simpla de semnalizator cu 2 tranzistoare ("Semnalizator electronic de directie si avarie" - ing. Serban Naicu)

Lista de piese:
R1=1K1
R2=R3=9K1
C1=C2=100uF/16V
D1=D2=D3=1N4001
T1=T2=BC107
Rel= releu tip RM6 (12V)

Dupa cum se constata, montajul in sine este un simplu multivibrator/circuit basculant astabil/CBA.. modul de conectare al acestuia la instalatia electrica a masinii este foarte ingenios si incredibil de simplu.. montajul se alimenteaza prin diodele D2, respectiv D3.. deci se poate adapta la orice tip de CBA, desi acesta este cle mai simplu posibil..
- S1 reprezinta maneta semnalizatorului de directie, iar S2 - comutator avarii
- B1, B2 - becuri semnalizare stanga
- B4, B5 - becuri semnalizare dreapta
- B3 - bec indicator bord semnalizare
- B6 - bec indicator bord avarie

..cablajul ar arata cam asa:

Am redesenat si eu schema in EAGLE

Puteti descarca schema si cablajul in Eagle si cablajul in pdf Deoarece aceasta schema se conecteaza altfel decat un releu inductrial, voi prezenta si modul de conectare:

Un releu industrial are 4 borne: plus (permanent), minus (masa), R si C (nu retin acum conectarea corecta), la becul de bord si celalalt la comutatorul de semnalizare...
Releul nostru are conectat plusul permanent (plus) in comutatorul de semnalizare.. care se conecteaza, la randul lui in STIN (intrare stanga), respectiv DRIN (intrare dreapta). Becurile de semnalizare se conecteaza la STOUT (iesire stanga) pentru partea stanga, respectiv DROUT (iesire dreapta) pentru partea dreapta... becul de bord se conecteaza intre cele 2 iesiri.


Un alt model de semnalizare gasim la http://circuitos.tripod.cl/schem/r6.gif

In cartea "Electronica auto", aparuta la Ed. Teora, am gasit o alta schema:

Electronica auto

Montajul ar putea arata cam asa (fara tranzistor pe cablaj):

sau asa:

Intoarcere la pagina principala eServiceInfo.com top 100 of electronics sites - service manuals, data sheets etc.